Vecka 25 (24+5) – Josefin Lustig
josefinlustig

Josefin Lustig

Annons

Vecka 25 (24+5)

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Bebis: I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gr. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar.

Hjärnan växer och utvecklas i jämn takt. Den är under hela graviditeten känslig för och kan skadas av gifter, till exempel alkohol och andra droger.

Till för tidig förlossning, prematur, räknas alla som föder före 37 fullgångna veckor. En normal graviditet är 40 fullgångna veckor.

Överlevnaden hos mycket för tidigt födda barn, det vill säga under 28 fullgångna veckor har förbättrats radikalt under de senaste åren. Idag räknar man med att gränsen för att barnet ska kunna överleva utanför livmodern ligger mellan 22-23 fullgångna veckor. Därefter ökar chansen för barnet att överleva för varje dag och dramatiskt från vecka till vecka.

De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Pappa: Om ni inte gjort det tidigare, anmäl er till en föräldragrupp, de brukar börja någon gång mellan vecka 20-30. Ni anmäler er på mödravårdcentralen. Att träffas i grupp ger ett bra stöd. Den ger dig som blivande pappa hjälp att förstå din roll vid förlossningen. På många platser finns det även pappagrupper.

Info: growingpeople.se och familjeliv.se

Det känns extremt skönt att läsa att bebis organ är färdigutvecklade! Man blir lite lättad. Men h*n ska såklart stanna kvar i magen ett tag till ändå! Jag är inte färdig med att vara gravid än 🙂 H*n har 15 veckor kvar att gosa i magen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
josefinlustig

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Cathrine Ydstines

  Det var jo ganske logisk nå når jeg fikk vite hva det betydde. jaja, jeg vet det nå iallefall.

  1. josefinlustig
   josefinjohnsson

   Cathrine: hehe ja kanske, men det är inte lätt att veta! jag visste inte det förrän jag blev gravid själv.. 🙂

 2. Cathrine Ydstines

  Sikkert et dumt spm, men du skriver uke 25 (24+5) Hva betyr det i parantesen?
  God helg til dere og nyt finværsdagene 🙂
  Cupkamp i mårrrå, håper på seier igjen 🙂
  Klæm 🙂

  1. josefinlustig
   josefinjohnsson

   Cathrine: Det är inte alls en dum fråga! Det betyder att jag har gått 24 fulla veckor och har gått 5 dagar in i vecka 25. Tack detsamma! 🙂 klem

 3. HM

  Fin mage du har! (den er større enn min, men min vokser mye for tiden, så det blir bra, hehe)
  Godt å tenke på at barnet nå faktisk kan overleve dersom det blir født alt for tidlig, og at de vil gjøre alt de kan for den lille bebisen på sykehuset…. 😀 Men som du sier- de skal kose seg der inne i 15 uker til! I sommervarmen til og med! det MÅ bli bra 🙂

  1. josefinlustig
   josefinjohnsson

   HM: tack 🙂 ja magarna växer nog mer än man ser själv, för varje gång jag kommer hem så säger min syster att jag har blivit jätte stor. våra bebisar kommer ligga och njuta i värmen där inne i sommar, hoppas jag 😉

  1. josefinlustig
   josefinjohnsson

   Milla: Tack! 🙂 Ja jag känner massor av sparkar varje dag 🙂 Jätte mysigt! Men jag längtar lite tills man ser tydligare när h*n rör sig där inne.

Annons