Vecka 30 (29+1) – Josefin Lustig
josefinlustig

Josefin Lustig

Annons

Vecka 30 (29+1)

Kroppen: Tre fjärdedelar av din graviditet har passerat och din mage är ordentligt rund. Tyngdpunkten i kroppen förskjuts och påfrestningarna på ryggen ökar.

Det är vanligt att brösten läcker råmjölk “kolostrum” redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Bebis: I vecka 30 är medelkroppslängden 41 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1600 gr. Huvudets omkrets är 28 cm.

Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Pappa: När tänker du ta ut din föräldraledighet? För många män kan det kännas svårt att stanna hemma med barnet mer än några veckor. Du kommer dock inte att ångra dig om du använder alla dina dagar. Ju mer tid du ger ditt barn desto mer får du tillbaka.

Info: growingpeople.se och familjeliv.se

Äntligen är vi inne i vecka 30! Det känns hur bra som helst. Jag känner på mig att tiden kommer gå lite fortare nu. När vi kommer tillbaka efter våran lilla semester så är vi i början på vecka 32. Det är inte jätte länge kvar, nu när man tänker efter 🙂

Att Mikael ska fundera på när han ska ta ut sin föräldraledighet.. Vad ska vi säga om det? Det finns inget som heter så när man är fotbollsspelare. Även om han gärna hade tagit ledigt några dagar för att umgås med sin bebis så går inte det. Men dom kommer få massor med tid tillsammans ändå!

Min matlust har försvunnit.. men sötsuget är kvar! Det är nog större till och med. Jag äter hellre godis eller fikabröd än mat.

Min mage kommer nog rusa iväg i storlek snart, så mycket som h*n växer nu de sista veckorna. Jag är rädd att huden inte ska hänga med. Den gör lite ont redan nu så jag har köpt en ny olja som jag ska smörja med varje dag! Har varit slarvig med det.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
josefinlustig

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons