Helamma eller delamma? – Josefin Lustig
josefinlustig

Josefin Lustig

Helamma eller delamma?

Lucia blir bara bättre och bättre på flaskan, idag ville hon nästan hellre ha flaska än tutte. Men efter lite gnäll. Det skulle inte förvåna mig om hon dissar tutten nu när hon väl har lärt sig ta flaskan. Det vill jag inte! Jag vill fortfarande amma. Men jag funderar på att amma och ge ersättning. För det verkar som att hon blir mättare av ersättningen än min mjölk. Förut kunde hon äta sig mätt på en tutte, men nu måste hon ha från båda. Och blir grinig snabbt, det verkar inte komma så mycket som hon vill ha. Förut tog hon tutten direkt, nu händer det att hon inte vill ha fast jag erbjuder när jag tror att hon är hungrig. Vissa nätter vaknar hon tätt efter varandra och ska äta. Oftare nu än förr. Hur vet man om mjölken räcker till?

Helammar eller delammar ni? Berätta hur det går för er/hur ni gör. Har ni några bra tips?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
josefinlustig

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Valis

  Men eftersom du har gett henne flaskan ibland så kommer du ju tillverka mindre mjölk, kroppen justerar ju mängden mjölk efter efterfrågan om du förstår vad jag menar. Så fort du börjar göra det till en vana att hon äter något annat vid ett tillfälle på dagen t ex så kommer du ju tillverka mindre mjölk. Därför kanske hon inte blir mätt på det du har nu när hon fått dricka ur flaskan. Samt så är det lättare för henne att dricka ut flaskan än att amma, det är ju lite mer jobb för lillan…så är hon trött eller väldigt hungrig så kanske hon föredrar flaskan!

 2. Emelie

  Vad duktig lucia är som tog flaskan! jag började ge ersättning ganska tidigt, inte för att jag hade förlite mjölk utan för att det kändes som ett bra sätt för oss. Ibörjan fick han bara på kvällarna och ibland när vi vart iväg på stan. Nu har jag börjat ge ersättning lite då och då och tycker det fungerar jätte bra. Ibland vill han inte ta tutten när han är för övertrött eller när han är jätte hungrig. Men Jag ammar alltid på natten för det känns skönt att slippa gå upp och Louie verkar trivas med det han med. Jag hade tänkt att börja sluta amma honom runt 4 mån när han börjar med smakisar och sen är nog min tanke att han har slutat helt runt 6-7 mån. Tycker alla frågor och sånt om amning är sjukt svårt. Alla tycker så olika, ibland känns det nästan som att folk tycker man e kass för att man inte helammar. Men man gör det man själv tycker känns rätt, sen skall man skita i vad alla andra tycker. Hoppas du och Mikael kan hitta på något roligt snart då, Nu när hon tar flaskan 🙂

 3. S.

  Hej! Det går ju oftast jättebra att fortsätta amma och varva med ersättning ibland, det viktiga är att du känner dig bekväm med hur ni gör! Även om det känns som att mjölken sinar – var trygg med att det gör den inte bara över en natt. Erbjud alltid brösten i samband med att hon äter. Som du säkert vet är det tömningen av bröstet som stimulerar produktion av mer mjölk. Är hon inte nöjd efter amning så har du ju nu flaskan att ge om det behövs. På så sätt kanske det känns lite lugnare, att du vet att hon får i sig? Sen är det ju lite knepigt eftersom att man räknar ersättning i milliliter, medan amningen inte går att mäta. Det enda du säkert kan gå på är huruvida Lucia verkar nöjd och belåten. Kanske har hon en tillväxtperiod i antågande med och vill amma oftare för att få igång produktionen just nu. För vissa känns det smidigare att amma t.ex. morgon och kväll och ge ersättning där emellan. Det finns nog lika många varianter som det finns barn tror jag 🙂
  Det är inte ovanligt att man inte “släpper ifrån sig” lika mycket mjölk när man pumpar som när barnet suger. Det är ju hormoner som styr utdrivningsreflexen och det är därför det är så viktigt att man känner sig bekväm och avslappnad då man ska “mjölka”. Vissa mammor kan handmjölka ut mängder, men så fort man provar med pump så säger det stopp. Funkar det bättre att handmjölka för dig?
  Det kanske är en period nu som blir lite kämpig (inte nödvändigtvis!), där matningen tar lite mer tid än tidigare, men jag tycker du ska kämpa på så länge det känns bra om du vill fortsätta amma. Se till att pappa är med på tåget också så att han känner sig delaktig och ni kan stötta varandra om det känns jobbigt.
  Hoppas min kommentar inte blev alltför lång och snurrig nu bara 🙂 Lycka till med allt!

 4. Frida

  Jag amma tills idag. min lilla är bara en vecka, men vaarje dag efter jag har ammat, så skrek hon igen efter ca en halvtimme att hon var hungrig, så jag har inte gjort något annat än att amma. Hon blev aldrig nöjd, så jag gav henne ersättning efteråt ibland också. Nu orkar jag faktiskt inte mer. tror inte min mjölk räcker till. så ger ersättning nu, och hon är nöjd efter hon har fått mat och hon klarar sig i ungefär 2½-3 timmar.

 5. Sophia

  Risken med att börja med flaska är ju som jag också nämnt tidigare att hon hellre vill ha flaskan eftersom det är lite slöare när hon väl lärt sig hur det funkar 🙂 Fördelen med Calma flaskan är ju att hon fortfarande måste jobba lika mykcet som vid amning och på samma sätt vilket gör att den går att kombinera med amning vilket är svårt med “vanliga” flaskor. Superroligt att hon äntligen vill ta en flaska iaf 🙂 Men jag skulle inte ge henne för ofta med flaska för då tror jag att hon ganska snart inte vill ha tutte mer, ge henne bara med flaska när det är nödvändigt 🙂

 6. HM

  Hei 🙂 Jeg helammer. Og vil fortsette med det så lenge det er mulig.
  Hvis baby krever ekstra mye mat på dag og natt i perioder, er det fordi hun vil øke din melkeproduksjon. Da virker det som bebis aldri blir mett, og hun/ han er urolig og grinete. Men da skal man bare amme hele tiden- bebis får i seg masse melk selv om du ikke tror du har noe. Og produksjonen øker!
  Vi har hatt noen slike dager nå, det har vært tøft med lite søvn, og amming hele tiden…men oi, så mye mer melk jeg fikk 😀
  Det som er litt dumt med erstatning, er at det kan gjøre din melkeproduksjon mindre når du gir det istedet for å amme.
  Men man kjenner nok at man har litt mer frihet når man delammer. Så jeg synes du skal gjøre akkurat det DU synes er best, hva som passer DEG 🙂
  Å pumpe ut melk fungerer ikke hos meg heller….det blir garantert erstatning når noen andre skal passe gutten min 😉

 7. Hanna

  Hej!
  Om hon äter länge får hon i sig fetmjölken. Den blir man mätt av.
  Köp en bok där du ser när hon kommer att ha sina “tillväxtperioder” (eller vad det heter) för det är sååå stor skillnad på hur dom äter då och när dom inte är i en sån där period. Min son började äta ofta och kort och var sjukt gnällig dessa dagar. Han hade som inte ro vid bröstet. Tar Lucia napp? Vi slutade med nappen när Frans var kring 5-6 månader och då började han äta bättre. Han fick inte sitt sugbehov stimulerat av nappen så han tog tillvara på sin stund vid bröstet.

  Jag var så sjukt less på att amma så jag började ge ersättning då och då (han sov dock inte längre när han tog flaskan) men det gick fort för min mjölk att “sina”. Så vill du fortsätta amma så tycker jag (ingen expert!!) att du ska kämpa på. Det är ju väldigt bra för barnet, med tanke på antikroppar osv) men känner du dig klar så tycker jag du ska gå över till ersättning. Det värsta med ersättning är ju att man måste kliva upp på natten när barnet är hungrigt, ammar man så är det sjukt enkelt. Vissa barn sover skitbra med ersättning och för andra så blir det ingen större skillnad. Vill du amma så tycker jag att du ska pumpa alla gånger hon tar flaskan så din produktion inte sänks. Sjukt pjollrigt. Hoppas du har en bra pump. Apotekets handpump är sjukt dålig t.ex.

  Jaja, hur som helst. Köp boken där alla utvecklingssprång står så du kan förbereda dig psykiskt inför dem. Sen kan du också se hur länge de varar och hur de påverkar ditt barn. http://www.boksidan.net/bok.asp?bokid=7046

  Lycka till!

 8. Johannaty & Ciara

  Gör det som känns bäst för dig, det ska vara enkelt att vara förälder! 🙂
  Började ge Ciara ersättning vid 4 månader och oj vilken frihet och vad skönt det kändes för mig, en flaska om dagen fick hon ungefär som komplement till amningen och jag hade en mycket nöjdare dotter. 🙂
  Jag hade jätte mycket mjölk så det var det inge problem med som hon gick upp i vikt men jag fick knappt ut något när jag pumpa. Det har dock varit väldigt bekvämt att amma så därför har jag fortsatt så länge som till nu. Kram

 9. carro

  Jag tror jag har mycket mjölk. Isak äter ungefär var fjärde timme på dan. Ammar han sista gången runt 20-21 o han vaknar nästa gång 06-07 på morron. Mina bröst är som två stora hårda vattenmeloner på morron. De sprutar mjölk åt alla håll. Isak är 2mån ungefär.
  Precis så va de med min äldre son oxå. Helammade han till han va 6 mån, då började han äta vanlig mat men ammade morron o kväll till han va 9 mån o då jag blev gravid med Isak.
  Va skönt att Lucia börjat ta flaskan! Hon är så duktig lilltjejen! jag tycker absolut att du kan ge ersättning om hon verkar mätt o nöjd av det. Huvudsaken är ju att dom mår bra dom små liven. 🙂
  Kram

 10. GS

  Jeg har gidd Sofie erstatning i ny og ne pga. hun har ikke alltid vært fornøyd etter at jeg har ammet henne. Har nok alltid hatt lite melk. Når hun var 5,5 måned begynte jeg å amme kun morgen og kveld. På dagtid fikk hun flaske og erstatning- funker KJEMPE bra!!:) Hun er mye blidere, holder lengre på maten og er såå mye enklere enn å amme feks. offentlig når en er ute på ting:)
  Jeg er veldig konfertabel med valget mitt med å amme kun morgen og kveld (da er det nok melk) og erstatning resten. Da er jeg også mer fri og pappa kan ha lillegull i lengre perioder;) (bonus!!)

  Når Sofie var rundt 3,5-4måneder spiste hun OFTE på kveldene og plutselig begynte hun med å ammes x2 på natt- da sov hun egentlig rundt… Tror nok det bare var en “vokse periode”.. Det varte en liten stund, en uke eller to. Så var det tilbake til normalen:)

  Ps! Jeg angrer på at jeg ikke bestemte meg tidligere for å gi henne mer erstatning og amme bare morgen og kveld pga. jeg har nok hatt en sur unge pga. for lite mat. Hadde vært enklere for både meg og hun om jeg hadde bestemt meg tidligere for å slutte å fullamme. Men vi mødre er jo litt bestemte og vil jo få det til å fullamme så lenge en kan. For meg var det ikke verdt kampen! Nå har jeg en superblid jente døgnet rundt!!:)

  Lykke til! 🙂 Lucia er så fin!

 11. Mathilda

  Jag har mycket mjölk och Elvira verkar bli mätt men däremot vill hon äta med 2-4 timmars mellanrum dygnet runt. Så vi har faktiskt gjort så att inför natten ger vi henne en flaska om 120 ml ersättning och då brukar hon sova från ca 19.30 – 04.00 sedan ammar jag henne och hon somnar om och sover till ca 7.30 då vi går upp. Så visst blir bebisarna mättare på ersättningen. GULD värt att få lite fler sammanhängande timmar med sömn. Man blir så mycket gladare och orkar så mycket mer då!

  Tyvärr går det ju inte att veta hur mycket mjölk som finns och om bebisen faktiskt blir mätt. Men man får väl gå på allmäntillståndet och om de växer som det ska. I vissa perioder är ju bebisen också gnälligare/äter mer (typ dygnet runt… och jag veeet, det är skitjobbigt!) just för att stimulera fram mer mjölk, så det kan ju vara så att Lucia är i en sån period?

  Kram!

 12. Stina

  Hej! Jag har tyckt att din blogg varit rolig att följa! Jag förstår att du har mindre tid nu för uppdateringar MEN är tanken att detta ska bli en baby-blogg nu eller, är det de du vill med den? För de e sjukt ointressant i de 5e inlägget i rad läsa om hon tar flaskan eller inte.. Vissa av oss följer inte dig för att du e mamma för de var du inte när vi började att läsa bloggen!! Mest nyfiken för om så är tanken behöver jag inte titta in och bli besviken varje gång då de bara handlar om bebisen, man kan ju variera för att behålla oss barnlösa läsare!

  1. josefinlustig
   josefinjohnsson

   Stina: Tanken är inte sån. Men just nu har jag inte haft så mycket tid över till bloggen. Att göra kreativa inlägg osv. Då blir det lätt att jag bara skriver det som jag har på hjärnan. Vilket just nu har vart mycket kring flaskan. Jag har mest skrivit om det bara för att jag skulle kunna få feedback från läsare med erfarenhet av det. Vilket jag har fått. Och nu har jag lyckats så inget mer flaskprat nu 🙂 Självklart ska jag variera. Men nu har vi haft besök här och då blir det inte prio ett att tex ta bilder till bloggen. Jag ska försöka behålla mycket av det gamla i bloggen också. Jag är glad att du kommentarade i alla fall. Då vet jag vad ni vill läsa om 🙂 Vad är det du helst vill läsa om?

 13. Jessica

  Hej!
  Du får pumpa och se hur mycket du får ut och sen jämföra med mängden ersättning du brukar ge henne, ska ju va samma mängd:)

  1. josefinlustig
   josefinjohnsson

   Jessica: Jag får knappt ut nånting. Jag pumpade samtidigt som hon åt, så hon fick stimulera mjölken. Jag fick ut totalt 40 ml från båda. Så det är väldigt lite. Men jag antar att hon får i sig lite mer än så. Hoppas jag i alla fall. Nu när hon äter ersättning får hon i sig 120 ml utan problem. Hon hade nog ätit mer om jag hade haft i mer i flaskan..