Q & A – Josefin Lustig
josefinlustig

Josefin Lustig

Q & A

Hur är det att få en till flicka? Jämför man i utseendet? Det är helt fantastiskt! Ja det gör man. Men det gör man nog om man får pojke/flicka också.
How is it to have another girl? Do you compare how they look? It´s amazing! Yes you do. But you probably do that even if it´s a boy and a girl.

Hade ni någon speciell önskan om kön? Första tanken var ju att det hade vart kul med en av varje. Men jag är otroligt glad för 2 tjejer. Jag har svårt att tänka mig en pojke. Det känns så naturligt med 2 tjejer.
Did you have a wish for the sex? The first thought was that it would be nice with one of each. But I´m so happy for 2 girls. I can´t imagine how it would be with a boy. It feels so natural with 2 girls. 

Grattis Josefin Mikael och Lucia. Min fråga är, när ska hon se sin första Celtic match? x Tack! Förmodligen nästa hemmamatch. 
Congrats Josefin Mikael and Lucia on the birth of your beautiful baby girl. My question is……when is her first trip to see Celtic!!!!
X Thank you! Probably the next home game. 

Vad vägde Lexie och vilket sjukhus var hon född på? 3340 gram och hon föddes på Southern General här i Glasgow. 
What weight was Lexie? What hospital was she born in?
3340 gram and she was born in Southern General. 

Vem av dig och Micke kom på namnet Lexie och varför just det namnet?  Var det ett självklart val redan från början? Ville ni ha lite speciellt namn? Och vilka namn funderade ni kring? Jag kom på det, vi hade inget flicknamn och jag låg och funderade innan jag skulle sova. Kom på det just innan jag somnade. Utifrån ingenstans egentligen. Tror vi kan ha sett det på en namnlista från UK. Vi ville ha ett namn som påminde oss om tiden här egentligen, eftersom hon är född här. Vi letade inte efter ett ovanligt namn, mer ett som passade med Lucia. Så detta var det enda vi kom på och det enda vi fastnade för.
Was it you or Mikael that come up with her name and why that name? Did you want a “special” name and which other names did you choose from? I came up with her name, we didn´t have a girls name so I was thinking before I was going to sleep and that just hit me. I think we have seen it on a name list from UK. We wanted a name from here because she is born here. We didn´t look for a “special” name, just one that goes with Lucia. This was the only name we liked so it was easy. 

Har Lexie fått några mellannamn än? Vad heter Lucia mer än Lucia? Hon heter Lexie Elisabet, samma mellannamn som Lucia och mig.
Does Lexie have any middle names yet? What´s Lucia´s? Her full name is Lexie Elisabet, the same middle name as Lucia and me. 

Hade ni något pojknamn om ni hade fått en pojk? Vi har ett pojknamn, men det håller vi kvar för oss själva. Vet aldrig om vi behöver använda det i framtiden.
Did you have a boys name if you would have a boy? We have one but I won´t tell. Keeping it for later, you never know if you need to use it in the future. 

Hur var det att föda i England? Vilka skillnader var det från förra förlossningen? Jag födde i Skottland, inte samma som England men liknande kan jag väl tro. Skillnaderna var väl att denna var så mycket snabbare, hehe. Och mindre smärtsam! Det är inte samma standard här som i Sverige eller Norge, där jag födde Lucia. Inte lika fräscht.
How was it to give birth in England? What´s the difference from the last one? I gave birth in Scotland, not the same as England but similar probably. The biggest difference was that this one was so much quicker and less painful. It´s not the same standard of the hospitals here and in Sweden, or Norway where Lucia was born. 

Hur fungerar amningen? Tog hon tutten på en gång? Nu funkar den bra. Hon åt inte på en gång, hon föddes på morgonen och på eftermiddagen/kvällen åt hon.
How is the breastfeeding going? It works fine now! She didn´t eat right away. She was born in the morning and she eat in the afternoon/evening.

Hur har Lucia hanterat allt kring lillasyster hittills? Hon har varit helt fantastisk, så stolt. Vill hjälpa till med det mesta och hon vill gärna att Lexie är med på allt. Ingen avundsjuka över huvudtaget.
How has Lucia been with her little sister? She have been fantastic, so proud. She wants to help out and she want Lexie to do everything with us. Not jealous at all! 

Vad var Lucias första reaktion när hon fick träffa er första gången? Jag har den på film, hehe. Hon var lite blyg. Men så snäll och söt. Hon ville se min mage direkt, se om jag fått tillbaka min navel som Lexie hade tagit.
What was Lucia´s first reaction when she met you for the first time? I have it on video, hehe. She was a bit shy. Så nice and cute. She wanted to see my belly right away and see if my bellybutton was back, that Lexie had taken from me. 

Vill ni ha fler barn och i så fall när? Just nu är vi väldigt nöjda med 2 barn. Vi får se i framtiden, ska aldrig säga aldrig. Men inte än på ett par år!
Do you want more kids and when? Right now we are happy with 2. In the future, you never know. Not in a few years thou! 

Vart vill du helst bo? I villa eller lägenhet? Vilket land? Jag vill bo i villa i Sverige. Det är där vi har tänkt att hamna till slut. Men vilken stad är väldigt oklart!
Where do you want to live? In a house or flat? Which country? I want to live in a house in Sweden. That´s our plan in the future. But no idea where in Sweden.

Är du nöjd med ålderskillnaden mellan barnen? Eller blev det längre/kortare mellanrum än tänkt? Jag är jättenöjd med åldersskillnaden. Lucia är i perfekt ålder för en lillasyster. Det blev ganska exakt som vi tänkt, gifta oss och sen skaffa ett till barn när Lucia är runt 3. Hon fyllde 3 i Augusti så det blev ganska exakt.
Are you happy with the age difference between the kids? I´m really happy with the age difference. Lucia is in the perfect age for a little sister. We planned it to be a gap of 3 years. 

Hur länge planerar du att vara hemma? Jag har inga planer, går inte att planera så i detta liv. Vi bor kanske inte ens kvar här när det är dags för Lexie att börja Nursery. Men hon ska i alla fall vara hemma med mig i 2 år.
How long are you planning to be home for? I have no plans, you can´t plan like that in this life. We might not even live here when it´s time for Lexie to start Nursery. But she´s gonna be home with me for 2 years. 

Vad gör man om dagarna som föräldraledig där ni bor? Finns det öppna förskolor, babysång osv? Allt som finns i Sverige finns här! Finns massor av aktiviteter att göra med de små. Nu har jag turen som har en nära vän som fick barn 3 veckor innan mig. Så vi kan mysa tillsammans med våra små!
What do you do with the babies where you live? Is there lots of activities for the small ones? Everything you can do in Sweden you can do here. Plenty of stuff to do with a small baby. I am lucky to have a close friend who had a baby just 3 weeks before me so we can hang out together. 

Konstig fråga.. Men hur lång tid tog det innan du va i förlossnings stadiet, alltså öppen 3 cm..? Jag ska få snitt o måste va öppen 3 cm – därav frågan.. Jag var öppen 1-2 när jag gjorde en kontroll på dagen och en svepning, sen var jag 5 cm öppen runt 3 tiden på natten. Alltså 12 timmar senare. Men allt är ju individuellt..

Hur tänker du på din kropp nu efter andra förlossningen? Hur känns den efteråt jämfört med första förlossningen? Jag har fortfarande 11 kg att gå ned till min startvikt, jag är lite otålig nu känner jag. Men det har ju bara gått en vecka. Får försöka att ge det tid. Jag har mått mycket bättre i kroppen efteråt denna gång, men det är till stor del för att jag hade en mycket lättare förlossning.
How are you thinking about your body now after the second birth? How are you feeling compared to the first one? I still have 11 kg to loose, I need to relax more and let it take it´s time. I have been much better from this birth, feeling just fine. But that´s because I had a much easier birth now. 

Hur tänker du kring träning och mat efter förlossningen? Träning får man ju inte börja med ännu, jag har hållit igång för mycket känner jag nu. I natt vaknade jag med magsmärtor så jag måste lugna mig lite. Jag försöker äta nyttigare nu, dragit ned på godis och cola. Endast på helgen! Har gått bra den första veckan.
How do you think about work outs and food nod after the birth? I can´t start work out yet, I have been up and going too much lately. Last night I woke up with pain in my belly so I have to take it easy. I´m trying to be healthy now and only have candy and coke on the weekend. Have been ok so far! 

Jag ville bara gratulera för er underbara bebis! Hon ser lovely ut. Lexie är också ett namn som jag alltid älskat. Sedan tänkte jag fråga vad din kamera som du använder heter? Den lilla jag använder heter Sony A5000
What camera do you use? The small one is a Sony A5000. 

Blev du bra omhändertagen på sjukhuset? Var personalen snäll? Ja vi blev bra omhändertagna. Men allt gick i slowmotion. Vi ville bara hem och allt tog sån tid! 
were you treated well while you were in hospital? were the doctors/nurses/midwifes nice?
Yes I was. They were nice, but I think everything went so slow! I wanted to go home and everything took so long time. 

Startade din förlossning av sig själv eller blev du igångsatt? Jag fick en svepning sen startade det av sig självt. Ni får läsa mer i förlossningsberättelsen!
Did you go into labour naturally or was it induced? I got a swipe then it all started on it´s own. I will write more about that later! 

Hur länge stannade du på sjukhuset? Jag var tvungen att stanna 1 natt, ville dock åka hem på en gång.
How long did you stay in hospital? I had to stay in hospital 1 night. Wanted to go home right away thou. 

Viktigt, fick du toast och te efter förlossningen? Nej, inte toast. Men te och en annan sorts macka. Ingen lyx direkt!
Importantly, did they give you tea and toast after your labour? Not toast but some other bread and tea. Not as good as we got in Norway, hehe. 

Hvordan er det å være mamma til to barn? Det må jo føles fantastisk og surrealistisk på en gang! Jag har nog inte förstått det än, hehe.
How is it to be a mum of 2? I don´t think I have realized it yet, hehe. 

Vilket språk pratar ni med era barn? Svenska eller engelska? Vi pratar mest svenska hemma. Men Lucia pratar mycket engelska också, leker vi så är det oftast på engelska för det är mest naturligt för henne då hon gör det på Nursery. Men vi pratar både och hemma för vi brukar träna henne lite med att veta skillnaden på språken. Vad saker heter på svenska och engelska.
What language do you speak with your kids? Swedish or English? We speak Swedish at home. But Lucia speak lots of English as well, she plays in English thanks to Nursery so we are talking both. Trying to teach her the different words in both languages. 

Grattis till er fina dotter! När du var i 18-20 års åldern, fick du någonsin “panik” och tänkte att “när/hur ska jag gifta mig, få barn?”. Jag är själv i den åldern och jag vill så gärna ha familj när jag blir äldre men fortfarande är “ung”. Men jag känner ibland bara att hur ska jag “hinna”? Hur tänkte du när du var i den åldern? Visste du då hur du ville ha det? Jag tänkte nog inte så. Förmodligen för att jag träffade Mikael när jag var 19 och kände mig ganska säker på honom direkt. Jag tror att det plötsligt bara händer! Så kändes det för mig. Jag har inga planer på att skaffa barn eller gifta mig tidigt. Jag tänker att allt händer av en anledning och när det är menat. Försöker tänka så i alla fall.
Did you know when you were 18-20 how you wanted it to be, when to have kids and be married, were you ever stressed out about that? I didn´t think about it. Might be because I met Mikael when I was 19 and everything just happened without a plan. I think everything happens for a reason and if it´s meant to be. I try to think like that anyway. 

Micke har väldigt snygg klädstil! Brukar du hjälpa honom eller har han bara sån bra smak själv? Visst har han! Hehe. Om vi är och shoppar så rådfrågar vi oftast varandra. Men han har väldigt bra smak själv. Men jag gillar att hitta snygga plagg åt honom också.
Mikael is a good dresser! Are you helping him our or does he have that great taste himself? I know! Hehe. If we are going shopping we always ask each other what we think. But he has good taste himself. I like to find nice clothes for him too. 

Brukar Micke välja ut outfits till barnen eller är det ditt jobb ? hehe. Han väljer kläder till Lucia om hon ska på Nursery, men jag har sorterat kläderna i garderoben. Han vet vilka som är till Nursery och vilka som är till vardags. Ska vi göra något speciellt så vet han att jag gärna väljer outfit!
Does Mikael pick out the clothes for the kids or is that your job? Hehe. He picks Lucia´s clothes for Nursery sometimes. I have sorted her wardrobe in Nursery clothes and everyday clothes. If we are doing something special he knows I like to pick clothes! 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
josefinlustig

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elin

    Kul med många frågor och bra svar 🙂

    Sen måste jag säga att det du har upplevt av sjukvården i Skottland, samma upplevelse har jag av den engelska sjukvården. (Jag blev inlagd i februari när jag fick reda min diabetes, eter att ha blivit medvetslös på ett plan från LA-London). Men just det där att det inte är lika fräscht som i Sverige och att vissa saker går så otroligt långsamt, speciellt på “vanlig” avdelning! På IVA så tog de tag i saker direkt, medans på den vanliga avdelningen så var det lite flummigt och ostrukturerat nästan kändes det som?