STOPP MIN KROPP – Josefin Lustig
josefinlustig

Josefin Lustig

STOPP MIN KROPP

Först och främst. Ni måste se detta klipp. Det är SÅ VIKTIGT. Jag tror att många av oss kommer att tänka om. För det är något många faktiskt gör fel, utan att tänka på det eller mena illa.

När vi var ute och åt lunch idag så hörde jag en pappa som sa “ge farmor en puss annars vill hon inte bjuda dig på middag i kväll”. Där och då blev detta så tydligt för mig, det lät bara så fel. Den här pojken ville inte ge farmor en puss. Då sa pappan till farmor att hon skulle “sno en puss”. Inte okej!

Vi måste lära våra barn att säga nej. Våra barn ska ha valet att välja, vill de ge farmor en kram, vill de pussa farfar hejdå. Är ditt barn för litet för att säga nej själv, då måste du göra det åt henne/honom. Där känner jag att jag brister ibland. För man vill heller inte såra personen som så gärna vill ha en kram eller puss. Men du måste se till lära ditt barn vad som är rätt och fel. Från början! Så från och med nu ska jag vara mer tydlig. Lexie är i den åldern då hon helst inte vill att främmande folk inte ska komma nära. Hon ställer sig och kramar mina ben och vill bara vara nära mig. Då måste jag säga STOPP, för det är inte alltid att alla läser hennes signaler eller tänker att det är så farligt. Gulligt att hon är lite blyg och så fortsätter man.

Hur tänker ni, är det här något ni har märkt av?

This is a video from a Swedish news show. It´s all about learning kids to say no. And their parents! I wish you could all hear this, because it´s so important. A lot of people doesn’t think about how they are against kids. basically, you should not force yourself on a kid. Even thou you mean well. Don´t hug them if they don´t want you to, don´t kiss them if they don´t want to. Don´t force your kids to give grandma a hug. You need to give your kids the choice to choose. Ask them. Do you want to give her a hug? Do you want to sit in his lap? If your kids are too young to speak for themselves, you need to do it for them. You can clearly see when your child is being uncomfortable with this person being so close. Then you need to tell them to step back, if they don´t understand that themselves. Which a lot of people doesn´t understand. Because they think they only mean well. 

I have a really good example of this situation from today. We were having lunch and in that café a daddy told his son to give grandma a kiss when they were leaving, this boy clearly didn´t want to. And then his daddy says if you don´t give her a kiss she won´t invite you for dinner tonight. But when he still didn´t want to kiss his grandma his dad said to her, just steal one. And that made me a bit upset. Because CLEARLY this boy didn´t want to kiss her. And that´s his choice! You should not force it. Would that be ok if you forced a grownup to kiss someone just to be invited for dinner? 

Kids need to learn to say no. It´s their bodies. And that has to start when they are young. You need to be the one to say no at first, so that they will learn as they grow up. Stop, my body! 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
josefinlustig

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sanna

    Mitt första barn är beräknat att komma i slutet på juli, och självklart har jag börjat fundera mycket över sånt här. För mig är det jätteviktigt att mitt/mina barn vet om att deras kropp är deras, och en ska sätta gränser och säga stop när något inte känns riktigt bra. Men samtidigt, som du säger, så vill en inte såra den (typ farmor/farfar osv) som kanske vill ha en kram eller liknande. Jag tror att det kanske är något en får prata med de närmaste om också; att vi försöker lära vårt barn detta, och kommer göra på detta sättet. Vill barnet inte kramas eller pussas, så ska det inte behöva det. Har själv alltid haft svårt för när mamma, när jag var liten, tvingade en att krama någon som en fått en gåva av, eller så. Det har inte vart bekvämt för mig, och jag vill inte att mina barn ska behöva känna samma sak. Vill dom inte kramas, räcker det att vara hövlig och tacksam och säga tack så mycket.
    Gud, världens längsta, och antagligen mest otydliga kommentar, haha. Kanske gick fram lite vad jag ville i alla fall! 😛
    Viktigt och svårt ämne!