10 reasons to drink hot water with lemon every morning! – Josefin Lustig
josefinlustig

Josefin Lustig

Annons

10 reasons to drink hot water with lemon every morning!

citronträd

Josefin Lustig-11

Som ni kanske märkt har jag börjat dricka mer och mer varmt vatten med citron i. Det är bra för väldigt mycket. Här har ni 10 anledningar till varför ni också borde göra det. Ni borde köpa ett citronträd också, så fint att ha hemma!

1. Det balanserar pH-värdet i kroppen
Citron är trots sin syrliga smak ett extremt basiskt – så kallat alkaliskt – livsmedel. Citron hjälper till att neutralisera pH-värdet i din kropp något som i sin tur motverkar sjukdomar, inklusive cancer.
Nobelpriset 1931 delades för övrigt ut just för upptäckten att cancerceller trivs i försurad miljö men inte kan överleva i basisk miljö.

2. Stärker immunförsvaret
Citron innehåller mycket C-vitamin, vilket motverkar förkylningar och och stärker immunförsvaret. C-vitaminet i citroner har antiinflammatoriska effekter och förbättrar dessutom upptaget av järn i kroppen, vilket också spelar en viktig roll för immunförsvaret.

3. Minskar inflammationer
Att dricka citronvatten bidrar till att balansera upp surheten i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, vilket är en av de främsta orsakerna till smärta och inflammation.

4. Ger friskare andedräkt
Citron är känt för att dels ge fräschare andedräkt, dels ge fräschare munhälsa och kunna lindra tandköttsinflammation. Men vänta gärna en tag med att borsta tänderna efter att du druckit ditt citronvatten eftersom det annars kan leda till att tandemaljen urholkas.

5. Rensar din kropp
Citron hjälper till att driva ut toxiner, alltså gifter, ur din kropp. Detta bland annat på grund av att citroner är vätskedrivande, vilket gör att du gör dig av med gifter snabbare än vanligt. Citronsyra stimulerar även leverns avgiftningsprocess.

6. Kan motverka sötsug – och hjälpa viktminskning
Citroner kan på grund av sitt höga pektininnehåll, det vill säga fibrer, vara ett stöd vid viktminskning eftersom detta bland annat motverkar sötsug. Studier har även visat att människor som äter en mer basisk kost går ner i vikt snabbare än andra.

7. Förbättrar och rengör din hy
Vissa upplever hur de plötsligt blir av med problem som eksem eller akne. Antioxidanter, som bland annat C-vitamin, bidrar bland annat till att minska rynkor och utslag. C-vitamins alkaliska egenskaper kan eliminera vissa typer av bakterier som är kända orsaker till problemhy. Du får en renare och finare hy, bland annat på grund av citronens utrensande effekt.

8. Piggar upp humöret
Doften av citron sägs vara en ”humörförbättrare” och även ha energigivandeegenskaper. C-vitamin sägs också vara bra för återhämtning vid olika grader av stress.

9. Främjar läkning
Citroner är proppfyllda med C-vitamin vilket bland annat främjar sårläkning. C-vitamin sägs även hjälpa kroppen snabbare återhämta sig från skador.

10. Underlättar matsmältning
På grund av dess giftrensande effekt påstås citronsaft även kunna trigga levern att producera galla, en syra som behövs för matsmältningsprocessen. Citroner innehåller dessutom vitaminer och mineraler som enligt ayurvedisk lära sägs minska antalet toxiner i mag-tarmkanalen. Citron lindrar även matsmältningsbesvär som gaser, rapningar och halsbränna.

Info härifrån

As you might have noticed I drink hot water with lemon a lot. It´s good for a lot of reasons. Here´s 10 reasons why you should drink it as well. And you should buy a lemon tree. So beautiful to have at home. 

1) Aids Digestion. Lemon juice flushes out unwanted materials and toxins from the body. It’s atomic composition is similar to saliva and the hydrochloric acid of digestive juices. It encourages the liver to produce bile which is an acid that is required for digestion. Lemons are also high in minerals and vitamins and help loosen ama, or toxins, in the digestive tract. The digestive qualities of lemon juice help to relieve symptoms of indigestion, such as heartburn, belching and bloating. The American Cancer Society actually recommends offering warm lemon water to cancer sufferers to help stimulate bowel movements.

2) Cleanses Your System / is a Diuretic. Lemon juice helps flush out unwanted materials in part because lemons increase the rate of urination in the body. Therefore toxins are released at a faster rate which helps keep your urinary tract healthy. The citric acid in lemons helps maximize enzyme function, which stimulates the liver and aids in detoxification.

3) Boosts Your Immune System. Lemons are high in vitamin C, which is great for fighting colds.  They’re high in potassium, which stimulates brain and nerve function. Potassium also helps control blood pressure. Ascorbic acid (vitamin C) found in lemons demonstrates anti-inflammatory effects, and is used as complementary support for asthma and other respiratory symptoms plus it enhances iron absorption in the body; iron plays an important role in immune function. Lemons also contain saponins, which show antimicrobial properties that may help keep cold and flu at bay. Lemons also reduce the amount of phlegm produced by the body.

4) Balances pH Levels. Lemons are one of the most alkalizing foods for the body. Sure, they are acidic on their own, but inside our bodies they’re alkaline (the citric acid does not create acidity in the body once metabolized). Lemons contain both citric and ascorbic acid, weak acids easily metabolized from the body allowing the mineral content of lemons to help alkalize the blood. Disease states only occur when the body pH is acidic. Drinking lemon water regularly can help to remove overall acidity in the body, including uric acid in the joints, which is one of the primary causes of pain and inflammation.

5) Clears Skin. The vitamin C component as well as other antioxidants helps decrease wrinkles and blemishes and it helps to combat free radical damage. Vitamin C is vital for healthy glowing skin while its alkaline nature kills some types of bacteria known to cause acne. It can actually be applied directly to scars or age spots to help reduce their appearance. Since lemon water purges toxins from your blood, it would also be helping to keep your skin clear of blemishes from the inside out. The vitamin C contained in the lemon rejuvenates the skin from within your body.

6) Energizes You and Enhances Your Mood. The energy a human receives from food comes from the atoms and molecules in your food. A reaction occurs when the positive charged ions from food enter the digestive tract and interact with the negative charged enzymes. Lemon is one of the few foods that contain more negative charged ions, providing your body with more energy when it enters the digestive tract. The scent of lemon also has mood enhancing and energizing properties. The smell of lemon juice can brighten your mood and help clear your mind. Lemon can also help reduce anxiety and depression.

7) Promotes Healing. Ascorbic acid (vitamin C), found in abundance in lemons, promotes wound healing, and is an essential nutrient in the maintenance of healthy bones, connective tissue, and cartilage. As noted previously, vitamin C also displays anti-inflammatory properties. Combined, vitamin C is an essential nutrient in the maintenance of good health and recovery from stress and injury.

8) Freshens Breath. Besides fresher breath, lemons have  been known to help relieve tooth pain and gingivitis. Be aware that citric acid can erode tooth enamel, so you should be mindful of this. No not brush your teeth just after drinking your lemon water. It is best to brush your teeth first, then drink your lemon water, or wait a significant amount of time after to brush your teeth. Additionally, you can rinse your mouth with purified water after you finish your lemon water.

9) Hydrates Your Lymph System. Warm water and lemon juice supports the immune system by hydrating and replacing fluids lost by your body. When your body is deprived of water, you can definitely feel the side effects, which include: feeling tired, sluggish, decreased immune function, constipation, lack of energy, low/high blood pressure, lack of sleep, lack of mental clarity and feeling stressed, just to name a few.

10) Aids in Weight Loss. Lemons are high in pectin fiber, which helps fight hunger cravings. Studies have shown people who maintain a more alkaline diet, do in fact lose weight faster. I personally find myself making better choices throughout the day, if I start my day off right, by making a health conscious choice to drink warm lemon water first thing every morning.

Info here

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
josefinlustig

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Evelina

  jag måste genast börja dricka detta. Så du häller upp en kopp med varmt vatten och pressar en citron i? en hel eller en halv? hur mycket ska man ha? kram

  1. josefinlustig
   josefinlustig

   Jag lägger en tunn skiva citron i, sen fyller jag bara på vattnet när jag druckit upp. Du får testa dig fram hur mycket du tycker är gott att ha i. Kram

   1. Evelina

    nu kanske jag är dum men jag förstod inte alls. Du lägger en tunn citron skiva i en kopp och fyller på med varm vatten? sen fyller du på igen med varm vatten är du druckit upp? hur mycket criton bör man ha i för att de ska ge någon effekt? sorry för så mycket frågor. känner mig så dum haha. kram!

    1. josefinlustig
     josefinlustig

     Ja precis, hehe. Sen om jag fyller på med mer vatten och jag känner att citronen inte smakar längre så tar jag en ny! Du behöver nog inte ha jättemycket i. Jag brukar dricka lite utöver hela dagen. Smaka dig fram! Kram

  1. josefinlustig
   josefinlustig

   Jaa, det är ju hur bra som helst. Gott och bra för dig! Det hjälper mig att hålla mig borta från onyttigare drycker.

Annons