Josefin Lustig

Hur får man barnen att förstå när man mår dåligt på insidan?

Att må psykiskt dåligt är ju som sagt ingenting som syns på utsidan. Så hur ska ens barn förstå när man mår dåligt och inte kan vara den mamman som man vill vara? Det är många gånger som jag säger ”jag orkar inte”, ”jag är trött”, ”jag mår dåligt”.. Men det finns inget jag kan säga till barnen som får dem att förstå hur jag mår. Att jag är sjuk ibland, för det sitter ju på insidan. Jag tycker att det speciellt är svårt när man har en 7-åring. Ni andra som har en 6 eller 7-åring hemma, känner ni er också som världens sämsta förälder? Det känns som att det inte spelar någon roll vad man gör. Det är inte bra nog! Sen vet jag själv, att jag kunde gjort mycket mer. Jag kunde vart roligare, hittat på mer saker. Men som sagt, ibland mår jag bara inte bra. Det är svårt att vara tillräcklig som mamma, speciellt de dagar man är fylld av ångest. När man har ångest ska man fokusera på sig själv. Göra det man kan för att må bra. Men samtidigt så vet man att det gör att barnen blir besvikna. Då är man den tråkiga mamman.. Vilket leder till ännu mer ångest. Jag har börjat försöka få mina barn att förstå att man kan må dåligt på insidan, att det inte alltid syns utåt. Men det är ju väldigt svårt för vuxna att förstå, så hur ska barn förstå?

Mental health doesn´t show on the outside. So how are your kids supposed to understand when you are not feeling well and can´t be the mummy you want to be? It´s so many times that I say ”no I´m tired” or ”I´m not feeling well”.. But there´s nothing I can say to them that will make them understand how I´m feeling. That I´m not well, because it´s on the inside. I think it´s even harder now when I have a 7 year old. Anyone else feeling the same that has a 6 or 7 year old at home, do you feel like the worst parent in the world as well? Doesn´t matter what you do, it´s not good enough. But I know that I could´ve done much more. I could have been happier, funnier, done more stuff. But as I said, sometimes I don´t feel well. It´s hard enough being a mum, to be enough. And even harder when you are filled with anxiety. When you have anxiety you are supposed to focus on yourself and do what makes you feel better. But at the same time you know that it will make your kids disappointed. Then you are that boring mum again.. Which leads to even more anxiety. I´ve started to try and get the kids to understand that it doesn´t always show on the outside when you are unwell. But it´s hard for adults to understand so how should kids understand that? 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Petra Eng

  Fina Josefin. Jag har en son som ar 7 ar, precis som du skriverr sa racker man inte till och kanner sig itillracklig. det kan jag kanna som inte ar sjuk sa det maste vara otroligt jobbigt for dig nar barnen kraver mer och inget ar tillrackligt bra. Jag ar overtygad om att era barn har det kanonbra och du ar den basta mamman de kan fa. Jag (och min man) tycker att denna perioden vid 7 ar ar jattetuff men trostsr oss med att vi gor det vi tror ar ratt och det vara barn mar bra av, aven de dagarna man bara vill dra tacket over huvudet och somna om. Man maste tillata sig sjalv att ha dagar nar man ar pa paus med. Vet egentligen inte vad jag vill ha sagt med denna kommentar men ville bara saga nagra ord. Vet dock inte varfor det ibte gar att skriva med svenska bokstaver. Kram Petra

 2. Johanna

  Prova att rita för den att man kan ha ont på insidan typ som en att något hamrar i huvudet eller bankar i hjärtat detta är bara förslag 🙂 annars kolla om du hittar en bok som är lämplig för barn 🙂 att ge dom ilustrationer kan hjälpa dem att förstå 🙂 fortsätt kämpa! kram

 3. L -MammaPrat

  Dom kanske inte behöver förstå utan bara behöver ha förståelse <3 det kanske räcker med ett ”det är okej mamma” utan någon mer överanalysering. All styrka till dig!

 4. Josephine Näreby

  Hej Josefin,
  Jag har själv levt med ångest i över tio år och det är jättejobbigt bara det och dessutom ha barn och förklara är jättetufft. Jag har provat massa olika saker för att få hjälp men inte lyckas förrän nu – akupunktur!!! Har gått på det en gång i veckan i snart två månader och det hjälper. Det kostar en del men så värt det och jag är evigt tacksam att jag började med det! 🙏🏻 Har du inte testat det så gör det, och isf ge det tid! Hoppas du hittar något som kan hjälpa dig. 💛 Kramar från en annan Josephine

 5. fiona

  You have 2 beautiful kids and you are more than good enough. when you look back at your kids lives so far you dont remember the tantrums or the days they where misbehaving, you remember the days where they done funny stuff or the days where you all really enjoyed, they will have them memories of you,not the low days… I have a 2 and 5yr old and its not easy especially with anxiety… you are a brilliant mum with a beautiful family who alot of people look up to…x